Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny,
przez lata zastępował go kapuśniak.
Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.
Składniki:
-ok. 35 dkg kwaszonej kapusty
-ok. 3 dkg suszonych grzybów
-cebula
-5 łyżek oleju
-sól, cukier, susz warzywny
-ok. 2 l wody
Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy
i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością
suszu warzywnego.
Gotujemy do miękkości grzybów.
Dodajemy lekko pociętą kapustę
i gotujemy do jej miękkości.
Do smaku przyprawiamy solą i cukrem.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę.
Olej bez cebulki dolewamy do garnka z kapuśniakiem.
Zagotowujemy i gotowe.
Smacznego!
Bardzo fajny kapuśniaczek
OdpowiedzUsuńBłyskawiczny kapuśniaczek i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, bardzo lubię jej smak :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie słyszałem o kapuśniaku na Wigilię :)
OdpowiedzUsuńW niektórych regionach Polski podaje się kapuśniak jako lżejszą wersję bigosu.A słyszał Pan o kisielu z owsa?Na wigilijny stół trafiają różne potrawy( z zasady mają być postne),ale co dom,to inna tradycja.
UsuńW dwóch zdaniach wszystko o potrawach na wigilijnym stole:)
UsuńPozdrawiamy:)
Ja też nie słyszałam o kapuśniaku, chociaż kisiel owsiany był u Babci Broni. I bardzo żałuję, że się dokładnie nie dopytałam, czy był słodki czy na słono.
UsuńP.S. A tej cebulki się nie dodaje?
Dziękujemy za wszystkie komentarze. Nie dodajemy cebulki, bo trzymamy się oryginalnej wersji naszej Mamy. Kisiel z owsa, który pamiętamy na pewno nie był słodki. Miał specyficzny kwaskawy snak, był szary i mało apetyczny. Trzeba go było troszkę zjeść, więc nikt nie dyskutował tylko zjadał i czekał na te lepsze rzeczy np. na łazanki z makiem. Jest tak jak ktoś napisał :co dom to inna tradycja i inne potrawy. Pozdrawiamy cieplutko:))
UsuńMniam, smaczna zupka:)
OdpowiedzUsuńGdybym mogła, to bym się wprosiła na obiad. Kapuśniak marzenie.
OdpowiedzUsuńKapusta i grzyby, czyli to, co uwielbiam. Pycha :))
Pozdrawiam serdecznie :)
Kapuśniaku na Wigilię jeszcze nie miałyśmy :) Musi być smaczny :P
OdpowiedzUsuńU mnie na Wigilię kapuśniaku nigdy nie było, ale jako normalne danie jak najbardziej jadłam i lubię. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego wigilijnego kapuśniaku, ale zapowiada się super smacznie. U mnie w domu nie ma takiej tradycji, dlatego zrobię go sobie po Świętach :)
OdpowiedzUsuńTakie dania kojarzą mi się z kuchnią mojej Babci. :)
OdpowiedzUsuńU nas jest dokładnie tak samo:)
UsuńBabcia zawsze gotowała taki kapuśniak i ta tradycja przetrwała do dziś:)