Idealny sos do jajek i dań z jajkami w roli głównej.
Składniki:
-1,5 szklanki wody
-3 łyżki musztardy
-1/3 szklanki słodkiej śmietany
-2-3 małe ogórki kiszone
-mała cebula
-pieprz ziołowy
-sól
-cukier
-2 łyżki mąki kukurydzianej lub 2 łyżeczki mąki pszennej
Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 3 duże łyżki musztardy.
Mieszamy i podgrzewamy.
Do 1/3 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy
i dolewamy do sosu musztardowego.
Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę.
Sos doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.
Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą i cukrem.
Sos gotowy.
Smacznego!
Bardzo lubię taki sosik, pasuje do wielu dań :-)
OdpowiedzUsuńMy akurat nie przepadamy ale nasz brat dałby się za musztardę pokroić :D Taki sos bardzo by mu smakował :D
OdpowiedzUsuńFajnie tu sobie buszuję i znajduję takie kwiatki: sos musztardowy z ogórkami. W życiu by mi to nie przyszło do głowy, ale pewnie dobry, skoro ty robisz :-)
OdpowiedzUsuń