Soczysta, mięsista i słodka papryka pomidorowa w octowej zalewie.
Składniki:
-ok. 3 kg papryki pomidorowej
Na zalewę:
-9 szklanek wody
-1,5 szklanki octu
-15 łyżek cukru
-3 łyżki soli
Do każdego słoika 0,9 l :
-po szczypcie ziaren gorczycy, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego
-2 listki laurowe
-ząbek czosnku
-kilka plasterków marchewki
Paprykę myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.
Do przygotowanych słoików wkładamy paprykę i zalewamy wrzącą zalewą.
Zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut.
Smacznego!
Papryczki super. Przypomniałaś mi, że teraz papryka jest najtańsza i trzeba ją zamknąć w słoiki :)
OdpowiedzUsuńMarchewki jak zawsze urocze :)
Super sprawa takie papryczki w słoikach :)
OdpowiedzUsuńTeż podobnie zaprawiamy papryczkę :)
OdpowiedzUsuń