Składniki:
-1 kg jabłek
-7 dkg cukru
-7 dkg miodu
-garść włoskich orzechów
-sok z jednej cytryny
-3 dkg masła
-cynamon
-4 szklanki mąki
-5 dkg drożdży
-3 żółtka oraz jedno jajko do smarowania
-3 łyżki cukru
-300 ml ciepłego mleka
-10 dkg masła
-szczypta soli
-aromat
Jabłka obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
Skrapiamy sokiem z cytryny.
W garnku karmelizujemy cukier i miód.
Dodajemy połowę jabłek i gotujemy, aż się rozpadną.
W międzyczasie przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut.
Dodajemy masło,
cynamon
i rozdrobnione orzechy.
Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa.
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka
i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok. 1/2 cm.
Ciasto tniemy na kwadraty.
Na każdy nakładamy masę jabłkową i zlepiamy brzegi.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15 minut ( do zrumienienia ).
Smacznego!
Wspaniałe. Wyglądają pysznie, z chęcią bym zjadła chociaż jedną mimo późnej pory :-)
OdpowiedzUsuńBożeeee jak one się pięknie świecą :D Ślinka cieknie bardzo, bardzo :P
OdpowiedzUsuńDrożdżówki bardzo lubię. Wyszły super. Aż chętnie bym sięgnęła jedną.
OdpowiedzUsuńŚwietne!na poprawę humorku :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i zapewne smaczne!Zdjęcia super!Aż chce się schrupać te bułeczki.
OdpowiedzUsuńPoproszę pocztą kilka sztuk. ;)
OdpowiedzUsuń