SPIS PRZEPISÓW

01 marca 2015

Chleb graham



   Składniki:

-5 dkg drożdży
-płaska łyżeczka cukru
-2 łyżeczki soli
-łyżeczka miodu
-2 łyżki stopionego masła
-300 ml ciepłej wody
-2 szklanki mąki graham
-2 szklanki mąki pszennej 650
-1/2 szklanki mąki żytniej


Drożdże rozcieramy z cukrem.


Dodajemy 100 ml wody, 4 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Pozostałe ilości mąki mieszamy razem.


Rozczyn wyrósł.


   Do mąki dodajemy sól, pozostałą wodę, rozczyn i masło zmieszane z miodem.


Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia
na ok. 45 minut.



   Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy bochenek


i przekładamy do natłuszczonej formy.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 50 minut.



   Wyjmujemy z formy i chleb gotowy, z chrupiącą skórką.


Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Przepiękna skórka i kształt! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. swój chlebek jest cudowny, sama często robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb do schrupania! :) Muszę jak najszybciej jechać po swoją formę do chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też wkrótce upiekę chleb... obiecuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb wyszedł fantastycznie.Domowe wypieki są najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od kilku lat pieczemy własny chleb, bo uważamy,że jest lepszy niż ten
    z masowej produkcji.
    Z niecierpliwością czekamy na Twój chlebek- na pewno nas zaskoczysz:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem fanka domowego chlebka ;)
    Pieknie Ci wyrosl ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chleb pycha i ten zapach pieczonego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny chlebek. I jaka fajna foremka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy:)
    Na foremkę troszkę czekaliśmy ale cierpliwi bywają nagradzani i nam się udało:)
    Twoje precle niebawem zostaną przez nas wypróbowane, bo są niezwykle kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny chlebek. Fajna ta foremka :-) nie ma to jak domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochany maminku ! mam pytanie odnośnie chleba czy pieczecie taka ilośc którą od razu zjadacie czy zamrażasz pieczywo? czy chlebki na drożdzach nie czerstwieją szybko? Pozdrawiam Klaudia z Siemianowic. PS. uwielbiam Twój blog bo czuję się w nim jak w domu, jest pyszny, domowy, rodzinny

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękujemy za wspaniały, ciepły wpis.Chleb na drożdzach czerstwieje dokładnie tak samo jak inne pieczywo.Ani szybciej ani wolniej. Po upieczeniu i wystudzeniu cześć wkładam do zamrażarki. Rozmrażam owiniety w ręcznik papierowy, który wchlonie wodę ale też zabezpieczy przed obsychaniem. Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń