Składniki:
-5 dkg drożdży
-płaska łyżeczka cukru
-2 łyżeczki soli
-łyżeczka miodu
-2 łyżki stopionego masła
-300 ml ciepłej wody
-2 szklanki mąki graham
-2 szklanki mąki pszennej 650
-1/2 szklanki mąki żytniej
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 100 ml wody, 4 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe ilości mąki mieszamy razem.
Rozczyn wyrósł.
Do mąki dodajemy sól, pozostałą wodę, rozczyn i masło zmieszane z miodem.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia
na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy bochenek
i przekładamy do natłuszczonej formy.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 50 minut.
Wyjmujemy z formy i chleb gotowy, z chrupiącą skórką.
Smacznego!
Przepiękna skórka i kształt! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńswój chlebek jest cudowny, sama często robię!
OdpowiedzUsuńChleb do schrupania! :) Muszę jak najszybciej jechać po swoją formę do chleba ;)
OdpowiedzUsuńTeż wkrótce upiekę chleb... obiecuję. ;)
OdpowiedzUsuńChleb wyszedł fantastycznie.Domowe wypieki są najlepsze;)
OdpowiedzUsuńOd kilku lat pieczemy własny chleb, bo uważamy,że jest lepszy niż ten
OdpowiedzUsuńz masowej produkcji.
Z niecierpliwością czekamy na Twój chlebek- na pewno nas zaskoczysz:)
Pozdrawiamy:)
Jestem fanka domowego chlebka ;)
OdpowiedzUsuńPieknie Ci wyrosl ;)
Domowy chleb pycha i ten zapach pieczonego chleba.
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek. I jaka fajna foremka.
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
OdpowiedzUsuńNa foremkę troszkę czekaliśmy ale cierpliwi bywają nagradzani i nam się udało:)
Twoje precle niebawem zostaną przez nas wypróbowane, bo są niezwykle kuszące:)
Cudowny chlebek. Fajna ta foremka :-) nie ma to jak domowe pieczywo :-)
OdpowiedzUsuńKochany maminku ! mam pytanie odnośnie chleba czy pieczecie taka ilośc którą od razu zjadacie czy zamrażasz pieczywo? czy chlebki na drożdzach nie czerstwieją szybko? Pozdrawiam Klaudia z Siemianowic. PS. uwielbiam Twój blog bo czuję się w nim jak w domu, jest pyszny, domowy, rodzinny
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za wspaniały, ciepły wpis.Chleb na drożdzach czerstwieje dokładnie tak samo jak inne pieczywo.Ani szybciej ani wolniej. Po upieczeniu i wystudzeniu cześć wkładam do zamrażarki. Rozmrażam owiniety w ręcznik papierowy, który wchlonie wodę ale też zabezpieczy przed obsychaniem. Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuń