Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym.
Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.
Składniki:
-10 dkg kaszy gryczanej prażonej
-80 dkg ziemniaków i 2 małe ziemniaczki
-10-15 dkg wędzonego boczku
-średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-1/2 szklanki wrzącego mleka
-4 cieniutkie plasterki masła
-sól, pieprz
-słodka papryka
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odsączamy.
Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach.
Małe ziemniaczki kroimy w plasterki.
Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek.
Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Dolewamy wrzące mleko i mieszamy.
Dodajemy skwarki i mieszamy.
Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne.
Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków.
Posypujemy słodka papryką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
z termoobiegiem na 40-45 minut.
Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamy
po plasterku masła.
Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła.
Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem jogurtu.
Smacznego!
Jakie super danie :) Taka ala zapiekanka, czy babka ziemniaczana. No pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietne a podanie dania w takich naczyniach tworzy fajny klimat. :)
OdpowiedzUsuńJakie świetne naczynka! Danie wygląda smakowicie a do tego kasza gryczana nada bardzo fajny smaczek :)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie podane. Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńCudowna sprawa na sycące i pyszne zimowe danie :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie próbowałam. Super pomysł a danie wygląda po prostu pysznie :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim daniu,ciekawe połączenie:)I jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńpyszne,nawet z maslanka
OdpowiedzUsuń