Dziś proponujemy udka z kurczaka pieczone z ziemniakami.
Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek.
Składniki:
Ilość składników dobieramy według potrzeb
-udka z kurczaka
-małe ziemniaki
-marchew
-por
-czosnek
-natka pietruszki
-masło
-przyprawa do kurczaka
-słodka papryka
Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy.
Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Czosnek kroimy w drobniutką kostkę, marchew i pora kroimy w plasterki.
Czosnek dokładnie mieszamy z masłem.
Udka delikatnie rozbijamy.
Na filecie rozsmarowujemy porcję masła i posypujemy natką pietruszki.
Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora.
Na warzywach układamy przygotowane mięso.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.
Następnie obniżamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Smacznego!
Mniam, uwielbiam kurczaczka, tak go jeszcze nie przyrządzałam:)
OdpowiedzUsuńAle fajne danie, świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPomysl na danie rewelacyjny. Ziemniaczki otoczone miesem musza mega smakowac ;-)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny, kolorowy, pomysłowy i mega apetyczny przepis! :D Co za wyobraźnia :)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci jak się na to patrzy.
OdpowiedzUsuńA dekoracja powala z nóg. Gratuluję pomysłu ! Anka
Udka z ziemniakami na pewno będą smakowały a przygotowanie jest naprawdę proste.Dekorację zrobisz lepszą, niż ta na naszym talerzu:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń