SPIS PRZEPISÓW

23 stycznia 2015

Nastroszona zapiekanka z parówkami



   Dobre parówki, trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę.

   Składniki:

-8 parówek drobiowych ( hot dog )
-3 jajka
-kilka ugotowanych ziemniaków
-ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera
-czerwona papryka
-por
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki majonezu
-pieprz
-sól
-sos pomidorowy lub ketchup


   Jedną parówkę drobniutko kroimy. 
Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora w plasterki.


   Pozostałe parówki dzielimy na kawałki ( ok. 3 cm ) i z jednej strony nacinamy 
na długości ok. 1 cm. Ziemniaki kroimy w kostkę.


   Do miski rozbijamy jajka, dosypujemy pieprz, sól i mieszamy.


   Dodajemy, ziemniaki, pora, paprykę, parówkę i wszystko razem mieszamy.


Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.


Na końcu dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku.


   Przekładamy do natłuszczonej formy, układamy nacięte parówki


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 35-40 minut.


Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.



Dzielimy na porcje, dodajemy sos pomidorowy lub ketchup.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. Fajny pomysł! Przypomniałaś mi, że jak z siostrą byłyśmy młodsze to kroiłyśmy tak parówki i smażyłyśmy je na patelni - nazywałyśmy to "Koziołki" od tych powyginanych rogów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysł na danie z parówkami, super

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ciekawie :) Zawsze podobały nam się ośmiorniczki z parówek!

    OdpowiedzUsuń