Krucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowane
w delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach.
Składniki:
-8-10 filetów z udek kurczaka
-25 dkg wątróbki drobiowej
-puszka groszku konserwowego
-2 marchewki
-1 cebula
-10 suszonych pomidorów
-przyprawa barbecue
-słodka papryka
-sól, pieprz
-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
-olej
Udka delikatnie rozbijamy z jednej strony.
Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką.
Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.
Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.
Odsączamy groszek.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę.
Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę.
Dwie łyżki groszku zgniatamy widelcem na papkę.
Do wątróbki dodajemy pognieciony groszek, 1/3 pokrojonych pomidorów,
natkę pietruszki i mieszamy.
Wątróbkę nakładamy na udka, zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do naczynia
żaroodpornego.
Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.
Dodajemy groszek i pozostałe suszone pomidory, doprawiamy do smaku, mieszamy
i przekładamy na roladki.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C na 30-35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Smacznego!
Nie wpadlabym na to aby mieso nadziac watrobka. Przepis jest genialny ;-)
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńefekt tego połączenia nawet nas zadziwił:)
zachęcamy do wypróbowania,bo roladki smakują świetnie.
gorąco pozdrawiamy:)
Niestety wątróbka nie jest moim faworytem... :)
OdpowiedzUsuńTaki obiadek smakował by dzieciom :) nawet nie zauważyłyby, że wcinają wątróbkę :P
OdpowiedzUsuńAleż pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńNie uwierzysz, ale kiedy jedliśmy roladki, dokładnie mówiliśmy o tym samym. Świetny fortel na dzieciaki:)))
OdpowiedzUsuńPrzy okazji pojawił się nowy pomysł i będzie wkrótce na blogu.
Pozdrawiamy :)
Ponieważ uwielbiam wątróbkę, bardzo zainteresował mnie Twój przepis. Musi być pycha.
OdpowiedzUsuń