SPIS PRZEPISÓW

02 stycznia 2015

Roladki z wątróbką



   Krucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowane
w delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach.


   Składniki:

-8-10 filetów z udek kurczaka
-25 dkg wątróbki drobiowej
-puszka groszku konserwowego
-2 marchewki
-1 cebula
-10 suszonych pomidorów
-przyprawa barbecue
-słodka papryka
-sól, pieprz
-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
-olej


   Udka delikatnie rozbijamy z jednej strony.


   Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką.
Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.


   Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.
Odsączamy groszek.


   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę.


   Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę.


   Dwie łyżki groszku zgniatamy widelcem na papkę.


   Do wątróbki dodajemy pognieciony groszek, 1/3 pokrojonych pomidorów,
natkę pietruszki i mieszamy.


   Wątróbkę nakładamy na udka, zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.




   Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do naczynia
żaroodpornego.



   Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.


   Dodajemy groszek i pozostałe suszone pomidory, doprawiamy do smaku, mieszamy
i przekładamy na roladki.


   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C na 30-35 minut.


Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.







Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nie wpadlabym na to aby mieso nadziac watrobka. Przepis jest genialny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    efekt tego połączenia nawet nas zadziwił:)
    zachęcamy do wypróbowania,bo roladki smakują świetnie.
    gorąco pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety wątróbka nie jest moim faworytem... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki obiadek smakował by dzieciom :) nawet nie zauważyłyby, że wcinają wątróbkę :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie uwierzysz, ale kiedy jedliśmy roladki, dokładnie mówiliśmy o tym samym. Świetny fortel na dzieciaki:)))
    Przy okazji pojawił się nowy pomysł i będzie wkrótce na blogu.

    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ponieważ uwielbiam wątróbkę, bardzo zainteresował mnie Twój przepis. Musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń