SPIS PRZEPISÓW

14 stycznia 2015

Ciasto z pianką - babci Zosi



   Słodkie serduszko dla wyjątkowej osoby na wyjątkową okazję. 

Przepis zaczerpnięty z "przepiśnika" babci Zosi.


   Składniki:

-2 i 1/3 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-kostka margaryny
-4 jajka
-słoiczek dżemu ( wiśniowego, agrestowego lub śliwkowego )
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier wanilinowy
-aromat rumowy


   Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, dodajemy
pokrojoną margarynę i skruszamy w palcach.
   Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części.
Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy a trzecią rozwałkowujemy.



   Wykładamy dno i brzegi posmarowanej tłuszczem foremki.


   Rozwałkowujemy też ciemne ciasto.


   Dżem mieszamy z kilkoma kroplami aromatu rumowego i wykładamy do foremki 
z jasnym ciastem.


Przykrywamy ciemnym ciastem.


   Z białek ubijamy sztywna pianę, na koniec dodajemy cukier wanilinowy i miksujemy.


Pianę wykładamy na ciemne ciasto.


   Ciasto z zamrażarki tarkujemy na grubych oczkach i posypujemy nim pianę.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.


   Wyjmujemy i dajemy kilka minut odpoczynku.


   Po tym czasie wyjmujemy z blaszki i gotowe.

   Dziękujemy kochanej parce Mikołajów za rewelacyjne foremki :)


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Jejku jakie śliczne!!! Mamy foremkę serduszko i właśnie nabrałyśmy ochotę aby ją użyć xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego życzymy MY! Sto lat, sto lat! P.S. Cieszymy się ogromnie, że foremki są w użyciu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość, że pyszne to jeszcze tak pięknie wygląda. mniam!:) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto na pewno pyszne a foremka... cudo! Poproszę w niej coś na walentynki. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda znakomicie :) Nie ma jak babcine ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie :), ale jeszcze bardziej mnie interesuje jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne :) Robię podobne pod nazwą Pleśniak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O proszę, ciasto jak znalazł dla mnie, bo mojej imienniczki, dużo nie skłamię, jak podam wnukom i powiem, że to moje ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cudownie,że ciasto babci Zosi upiecze babcia Zosia:)
      Dla mnie to ciasto to fantastyczne wspomnienie dzieciństwa i cała historia z nim związana.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń