Nieco uproszczona wersja rolad.
Składniki:
-plastry karkówki
-1/4 główki czerwonej kapusty
-czerwona papryka
-cebula
-ogórki kiszone
-musztarda
-5 dkg masła
-sól, pieprz, słodka papryka
-cytryna
Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie
przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka.
Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Smarujemy musztardą.
Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę.
Zwijamy rolady i spinamy.
Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady.
Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa.
Mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W kapuście robimy zagłębienia i układamy w nich rolady.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C na ok. 60 minut.
Smacznego!
Wszystko takie piękne-kolorowe! Na tą kapustę mamy wielką ochotę :D
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym zwłaszcza taką kapuchę. :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie rozmrażam karkówkę :)) Część na czeską pieczeń, a reszta na rolady :D Wyglądają oblędnie! Muszę poćiwczyć struganie marchewek hihihi
OdpowiedzUsuńZ rolad będziecie zadowoleni a marchewka....po trzech już nabierzesz wprawy:)
OdpowiedzUsuńRolady zrobione i zjedzone ;) Daliśmy więcej kapusty, którą doprawiliśmy korzennymi przyprawami (taką lubimy najbardziej) i wymienilśmy cytrynę na ocet. Roladki wyszły pierwsza klasa! Baaardzo soczyste i delikatne. Szkoda, że u nas trudno o dobrą karkówkę :/
OdpowiedzUsuńWięcej rolad i oczywiście więcej kapusty, a przyprawy można dodać według własnych upodobań.Liczy się efekt końcowy, a skoro zostały zjedzone ze smakiem - to znaczy,że obiad był udany:)
OdpowiedzUsuńCudowne wyszły mi te rolady, zrobiłam na niedzielny obiadek. Rodzinka była zachwycona a najbardziej im smakowała kapustka. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:) Edyta:)
OdpowiedzUsuńSuper! Nam te wersja rolad bardzo odpowiada.Soczyste, kruche mięsko a do tego ta kapusta...
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że rodzince smakowało:)
Pozdrawiamy cieplutko:)
Smaczny obiad,a kapustę do obiadu to bardzo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń