Surówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować.
Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak.
Składniki:
-kilka liści sałaty radicchio
-pół ogórka
-pomidor
-papryka
-cebula
Składniki na sos:
-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-1 czubata łyżka majonezu
-łyżeczka posiekanego koperku
-sól, pieprz
-czosnek granulowany
-sumak przyprawowy
Zaczynamy od przygotowania sosu.
Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz,
czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Warzywa kroimy w plasterki lub półplasterki.
Liście sałaty moczymy w zimnej wodzie ok. 10 minut, osuszamy i kroimy.
Nakładamy na talerz porcje pokrojonych warzyw, polewamy sosem i gotowe.
Smacznego!
Mniam, samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuń