Ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem,
że nie zostaną wcześniej zjedzone.
Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego.
Składniki:
-45 dkg mąki
-15 dkg cukru pudru
-2 łyżki miodu
-15 dkg masła
-2 jajka
-aromat
-można dodać przyprawy korzenne
Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masło
i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówki
do wychłodzenia.
Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciasto
na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek.
Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem
na ok. 8-10 minut.
Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy lukier do dekoracji.
Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklanki
cukru pudru i dokładnie miksujemy.
Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.
Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
Gotowe.
Smacznego!
pięknie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńŚliczne i z pewnością smaczne!Tak świątecznie się u Was zrobiło-nowa tapeta,ozdoby!Pozdrawiamy.C i Z
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękujemy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)
Piękne i pyszne świąteczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWchłonęłabym....wszystkie te choinki ;)
OdpowiedzUsuń