Jedne z najbardziej popularnych kotletów.
Podamy naszą wersję.
Składniki:
-1/2 kg zmielonej łopatki
-2 czerstwe bułki
-2 jajka oraz jedno do panierki
-sól, pieprz, przyprawa barbecue
-czosnek granulowany
-bułka tarta
-olej do smażenia
-2 łyżki mąki
-3 łyżki mleka
Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.
Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamy
i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy.
Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy
na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na 10 minut.
Kotlety gotowe.
Mają chrupiącą skórkę i bardzo miękki środek.
Smacznego!
Do kotletów obowiązkowo buraczki;)
OdpowiedzUsuńTaki też był plan:),
OdpowiedzUsuńale droga rozkopana,
miejsce parkingowe na wagę złota:),
zimny wiatr i... trzeba było złamać tradycję:)
Ale nas pilnujesz... hehehe:)
Uwielbiam na obiadek:)
OdpowiedzUsuńMyślę sobie kotlety mielone jak kotlety, pewnie tak samo smakują jak moje, które robię od lat. A tu miła niespodzianka, zupełnie inny smak i konsystencja, ja nigdy nie panierowałam w jajku tylko w samej bułce i to pewnie ta zmiana dała inny efekt:) Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Edyta:)
OdpowiedzUsuńMamy podobne odczucia.
OdpowiedzUsuńTo ta panierka sprawia, że kotlety smakują inaczej.
Pozdrawiamy cieplutko :)