Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak.
Składniki:
-6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde
-ok. 6 kg obranych ziemniaków
-3 średnie cebule
-2 ząbki czosnku
-1/2 kg wędzonego boczku
-25 dkg kaszy manny
-sól, pieprz i pieprz ziołowy
Boczek kroimy w kostkę.
Podsmażamy na patelni.
Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.
Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,
dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku
i dokładnie mieszamy.
Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.
Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.
W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.
Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.
Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.
Smacznego!
Kochani! To jest smak i zapach domowej kiszki(pamiętamy z rodzinnego domu w wykonaniu naszej Mamy).I za to jestem Wam bardzo wdzięczna!Aż chciałoby się zasiąść razem do stołu!Pięknie i nastrojowo podane-jak zawsze u Was.Gorąco pozdrawiamy-C i Z
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam i bardzo żałuje, bo wyglądą bardzo apetycznie, mniam:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, pierwszy raz widzę coś takiego:)
OdpowiedzUsuńOd dziś jeszcze bardziej lubimy kiszkę:)odżyły wspomnienia,
OdpowiedzUsuńwłaśnie te związane z rodzinnym domem,okrągły stół i wszyscy razem.
Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko)
Super, na pewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDzieciństwa smak :) świeża jest pyszna, a to odgrzewana na patelni jeszcze lepsza! Narobiliście mi smaka! P.S. Okrągły stól da się zorganizować;) może jakiś zjazd rodzinny?
OdpowiedzUsuńZjazd rodzinny,właśnie przy okrągłym stole to nasze marzenie.
OdpowiedzUsuńPodejmiecie się organizacji?Oczywiście macie nasze wsparcie:)
i babcine potrawy obowiązkowo:)
Kiszka już w piecu. Czekamy na efekt końcowy;) P.S. nie wiedziałam, że to się tak szybko robi.
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że pochwalisz się smakiem :))
OdpowiedzUsuńPyszota;) ziemniaki miały trochę za dużo skrobi, ale z tym to zawsze na dwoje babka wróżyła;)
OdpowiedzUsuńZiemniaki to niestety loteria,
OdpowiedzUsuńale najważniejsze,
że kiszka się udała i... jak się domyślamy już jej nie ma:)
Pozdrawiamy ciepluteńko:)
Jestem pod wrażeniem efektu, ale niestety u mnie by to nie przeszło
OdpowiedzUsuńZasada nr 1- nie oceniaj zanim nie spróbujesz:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ale na sam widok ślinka mi cieknie ;) Po składnikach domyślam się, że musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńwygląda zabójczo smacznie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis,zapisałam,wypróbuję.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKupiłam wczoraj na spróbowanie jako lokalny wynalazek... To miłość od pierwszego ugryzienia. Dziękuję za ten przepis, będę próbowała robić swoją żebym mogła ją jeść kiedy tylko mam ochote
OdpowiedzUsuń