Delikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy.
Składniki na farsz:
-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów
-5 dkg grzybów suszonych
-3 cebule
-sól, pieprz
-pieprz ziołowy
-olej
Składniki na ciasto naleśnikowe:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki mleka
-1/4 łyżeczki cukru
-1 łyżka oleju
-2 jajka
-bułka tarta
Grzyby suszone moczymy.
Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy.
Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.
Grzyby suszone odciskamy z wody.
Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.
Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym
i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Składniki miksujemy.
Smażymy placki naleśnikowe.
Nakładamy porcje farszu.
Zawijamy naleśniki.
Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka
a jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka,
mieszamy i przygotowujemy ciasto do panierowania
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej,
moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.
Podsmażamy na rumiano z obu stron.
Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym zyskają na smaku.
Smacznego!
Ależ fantastyczna propozycja na jesienny obiad! I aranżacja stołu przepiękna!!!Każdy detal dopracowany perfekcyjnie! Podziwiam Waszą pracowitość i pomysłowość.Pozdrawiamy C i Z
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na naleśniki z sezonowym farszem ;) Takie świeżo zebrane grzybki w naleśnikach smakują nieziemsko ;) Ja jeszcze lubię dodać odrobinę wody mineralnej gazowanej do naleśników, gdyż wtedy zawsze wychodzą mega fajne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko😉
Usuń