Puszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami.
Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat
-4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.
Można posypać je cynamonem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy.
W ciasto wkładamy jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny wzór.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem
na 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika.
Po ok. 3 minutach przekładamy na deskę, zdejmujemy papier i odwracamy.
Z jednego dużego jabłka przygotowujemy dekorację.
Wystarczy zaparzyć kawę.
Smacznego!
pięknie Ci wyrósł:)
OdpowiedzUsuńZawsze pięknie wyrasta i szybko znika :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczne ciasto,w dodatku niedrogie.A jak pięknie podane! Całuski od C i Z
OdpowiedzUsuńMniam, wyglada przepięknie i jaka ładna prezentacja:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał być pyszny :) A ten łabądek z jabłka wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńBiszkopt jest jak puszek,
OdpowiedzUsuńwarto spróbować a do zrobienia łabędzia wystarczy duże jabłko
i cienki, ostry nożyk:)
Pozdrawiamy cieplutko:)
Biszkopt wygląda apetycznie ale łabądek
OdpowiedzUsuńlepszy. Wiedziałam,że dasz radę. Z resztą kto jak nie TY :). Anka
Przeceniasz moje możliwości i nieźle mnie testujesz:) ale to dzięki Tobie podejmuję wyzwania i wprowadzam nowinki. Nie da się ukryć, że
OdpowiedzUsuńinspiracje pochodzą od Ciebie
i za za to baaaaardzo dziękujemy :)
Bardzo fajny przepis :) świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy też są bardzo ciekawe, będziemy tam częściej zaglądać:)
He,he mój wkład to kropla w morzu w porównaniu z Twoimi zdolnościami.Ale cieszę się,że mogłam się do czegoś przydać w Waszym świecie kulinarnym.
OdpowiedzUsuńPowodzenia! Anka
Pyszne ciasto, a dekoracja z jabłka... CUDOWNA <3
OdpowiedzUsuńDzięki :) dekoracja nie jest trudna. Na pewno ja zrobisz:)
UsuńNo i mam przepis na lekkie, letnie i zdaje się nietrudne w wykonaniu ciasto z jabłkami. Jesteś niezawodna.Dziękuję za podzielenie się przepisem. Na niedzielę jak w sam raz. Pozdrawiam.
UsuńStary przepis i niezawodne ciasto:)
UsuńJeszcze z dzieciństwa pamiętam, że jak tylko zaczynały dojrzewać papierówki to zaczynał się sezon na to ciasto:)
Pozdrawiam:)