Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.
Składniki:
-6 średnich buraków
-2 marchewki
-kawałek selera i pora
-cebula
-2 ząbki czosnku
-garść suszonych grzybów
-kilka suszonych śliwek
-natka pietruszki i gałązka kopru
-wędzonka ( wędzona kość )
-sól, pieprz
-sok z cytryny lub ocet
Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę.
Gotujemy ok. 5 minut.
Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.
Buraki obieramy i kroimy w słupki.
Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.
Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki
i gotujemy do miękkości buraczków.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Do barszczu można też dodać śmietanę.
Smacznego!
bardzo lubię zwłaszcza jesienią i zimą:)
OdpowiedzUsuńmoze to nie pora na takie zupy ale polecam
OdpowiedzUsuń