SPIS PRZEPISÓW

25 sierpnia 2014

Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej



   Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie.

Skład naszej sałatki jest taki:

-1 kg brukselki
-1/2 kg fasolki szparagowej
-czerwona i żółta papryka
-30 dkg pieczarek
-5-6 ogórków
-3-4 marchewki
-3 cebule

   Zalewa:
-9 szklanek wody
-1,5 szklanki octu
-3 łyżki soli
-15 łyżek cukru
-kilka ziaren ziela angielskiego

   Do słoików po:
-ząbku czosnku
-szczypcie ziaren gorczycy
-kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
-listku laurowym


   Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.


   Marchew w słupki.


   Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.




   W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie:
-w jednym wodę do gotowania warzyw
-w drugim zalewę 

Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy 5 minut.
Do garnka z wrzącą zalewą wrzucamy cebulę.


   Do warzyw dodajemy pieczarki i gotujemy 7 minut.


   W tym czasie przygotowujemy słoiki.


   Do garnka z warzywami dorzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 3 minuty.


   Warzywa przekładamy łyżką cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę
i ogórki, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do słoików.
Słoiki uzupełniamy zalewą i zakręcamy.
Pasteryzujemy 7 minut od momentu wrzenia wody.
Gotowe.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz