Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie.
Skład naszej sałatki jest taki:
-1 kg brukselki
-1/2 kg fasolki szparagowej
-czerwona i żółta papryka
-30 dkg pieczarek
-5-6 ogórków
-3-4 marchewki
-3 cebule
Zalewa:
-9 szklanek wody
-1,5 szklanki octu
-3 łyżki soli
-15 łyżek cukru
-kilka ziaren ziela angielskiego
Do słoików po:
-ząbku czosnku
-szczypcie ziaren gorczycy
-kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
-listku laurowym
Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.
Marchew w słupki.
Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.
W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie:
-w jednym wodę do gotowania warzyw
-w drugim zalewę
Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy 5 minut.
Do garnka z wrzącą zalewą wrzucamy cebulę.
Do warzyw dodajemy pieczarki i gotujemy 7 minut.
W tym czasie przygotowujemy słoiki.
Do garnka z warzywami dorzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 3 minuty.
Warzywa przekładamy łyżką cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę
i ogórki, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do słoików.
Słoiki uzupełniamy zalewą i zakręcamy.
Pasteryzujemy 7 minut od momentu wrzenia wody.
Gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz