Pięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste.
Składniki:
-1,5 kg schabu bez kości
-0,5 kg karkówki
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, przyprawa do mięs
-żelatyna
-olej
Karkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią.
Posypujemy przyprawą do mięs i drobno pokrojonym czosnkiem.
Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż, pozostawiając
ok. 1 cm podstawę.
Nacięć może być nawet 5.
Posypujemy solą i pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut.
Każde nacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną.
W nacięcia układamy paski karkówki.
Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut.
Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą
i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Pieczeń gotowa
Studzimy, zdejmujemy nici i...
Smacznego!
Mięso wygląda bardzo apetycznie! Nie wpadłabym na coś takiego :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda - pewnie każdy się zastanawia, jak to jest zrobione;)
OdpowiedzUsuńAle mając przed oczami przepis krok po kroku można śmiało upiec tak pyszne mięso
wow! wygląda jak rączki :p
OdpowiedzUsuńapetyczne z pewnością!
wygląda bombowo :D ukrade kiedyś ten patent :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWłasnie wkładam do pieca, tak mnie zaintrygowało ze wczoraj wypatrzyłam a dzisiaj robie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaczynam :) proszę trzymać kciuki za mnie :) 💛
OdpowiedzUsuńTrzymamy mocno!!! :)
OdpowiedzUsuń