Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.
Składniki:
-ok. 1 kg łopatki lub szynki
-marchewka
-cebula
-2-3 ząbki czosnku
-przyprawa do mięs
-warzywko
-pieprz
-olej do smażenia
-2 czubate łyżki mąki
-woda
Mięso kroimy w sporą kostkę
i posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.
Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia,
na niewielkiej ilości oleju.
Warzywa zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej olej,
na który wrzucamy mięso.
Smażymy do zrumienienia.
Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy.
Dodajemy warzywa i mieszamy.
Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.
Doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.
Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.
Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz