Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową.
W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować.
Składniki:
-1/2 kg pozbawionych pestek śliwek
-1/2 l spirytusu 95%
-200 ml wody
-20 dkg cukru
Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki,
pokrojone wcześniej na połówki.
Odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce.
W tym czasie nalewka nabierze smaku i koloru.
Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy
w słoneczne miejsce do czasu rozpuszczenia cukru.
Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy
razem z alkoholem i syropem cukrowym.
Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek.
Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe.
Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Na zdrowie!
Jaki przystojniak:)
OdpowiedzUsuńPrzystojna nalewka :)Ciekawa jestem smaku tej naleweczki ;)
OdpowiedzUsuńa co tam kupiłem litr spirytusu i kilogram śliwek
OdpowiedzUsuńI to jest słuszna koncepcja:)
UsuńNaleweczka nastawiona i oczywiście podwójna porcja :)
OdpowiedzUsuńI ja nastawiłem podwójną porcję ;)
OdpowiedzUsuńTeraz tylko trochę cierpliwości i...można delektować się smakiem:)
OdpowiedzUsuńA ja niestety nie wytrzymałam ;) i to co nie zmieściło sie do butelek wypiłam :D jest pyszna!!! Aż boje sie jak bedzie smakowała za dwa tyg :)
OdpowiedzUsuń😀😀😀😀😀👍🏻
UsuńNalewka cieszy się ogromnym powodzeniem. Być może to próbowanie tych nie mieszczących się resztek tak działa😉😂
UsuńNiebo w gębie raj na ziemi
OdpowiedzUsuńA dodaje ktoś może laske wanilii? ;)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego
OdpowiedzUsuńUwielbiam nalewki :) A buteleczka jest zabójcza :)
OdpowiedzUsuńOdstawić w ciemne czy naslonecznione miejsce?
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga.
UsuńPrzepis został doprecyzowany.
Pozdrawiamy.
Naleweczka nastawiona. Kusi mnie żeby dodać cynamon, pytanie tylko ile i w którym momencie?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze,że nigdy nie dodawaliśmy cynamonu. Myślę,że można dodać niewielki kawałek(chodzi w końcu tylko o cynamonowy akcent) na tydzień przed rozlewaniem. Pozdrawiamy i życzymy smacznej degustacji:)
UsuńJa dodaję 5 szt goździków i 1/2 łaski wanilii
OdpowiedzUsuńNastawiona nalewka
OdpowiedzUsuńCzy ktoś wie dlaczego w przepisie jest podane 200ml wody a do spirytusu dodaje się tylko 100ml ?
OdpowiedzUsuńDrugie 100 ml wody znajduje się w dalszej części przepisu.
Usuńtylko 20 dag cukru ?
OdpowiedzUsuńTylko 20 dkg i wystarczy:)
UsuńRobię co roku, tym razem z litra spirytusu 👍 wychodzi super.
OdpowiedzUsuńSuper!po co się rozdrabniać:))
OdpowiedzUsuńO! jasny gwint! zapomniałem że nastawiłem śliweczki w spirytusie, to już 9 tygodni. Chyba nie straci na wartości
OdpowiedzUsuńWręcz przeciwnie,nabierze i mocy i aromatu🙂
UsuńNa zdrowie🙂
Robię co roku z litra spirytusu, wychodzi super.
OdpowiedzUsuńU nas jest podobnie. Mamy dwie dyżurne nalewki, śliwkową i truskawkową. Te robimy co roku a orzechową raz na 2- 3 lata.
UsuńDzięki za odwiedziny. Pozdrawiam:)
Nie! , w tym roku 1,5 litra spirytusu, oj będzie się czym delektować.
OdpowiedzUsuńŁał!!!
UsuńI to jest najlepsza rekomendacja dla niezdecydowanych i wątpiących:)
Pozdrawiam!