Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek
do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.
Składniki na zalewę:
-3 szklanki octu
-4 szklanki cukru
-6 szklanek wody
-2-3 łyżki soli
-ziarna gorczycy
Zalewę zagotowujemy i studzimy.
Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,
pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.
2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy.
Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.
Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.
Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy.
Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.
Ogóreczki gotowe.
W tej samej zalewie możemy zamarynować papryczki pepperoni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz