Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.
Składniki:
-1 kg ugotowanych buraków
-20 dkg świeżego korzenia chrzanu
-sól
-ocet lub sok z cytryny
Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy,
do którego będzie wpadała zmielona masa ( tym sposobem unikniemy płaczu ).
Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem.
Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę.
Masę wrzucamy do miski, doprawiamy do smaku solą i octem i przekładamy
do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Ćwikła pierwsza klasa. A pomysł z foliwoym woreczkiem - fantastyczny!
OdpowiedzUsuńZ mięskiem pieczonym będzie smakował idealne.Już nawet nie wspominamy o walorach zdrowotnych - padną wszystkie wirusy:)
OdpowiedzUsuńIle taka cwikla moze stac np. w lodowce?
OdpowiedzUsuńJeśli mamy dobre wieczka do słoiczków - to ćwikła z chrzanem może stać w lodówce nawet więcej niż miesiąc. Tak więc, można tego specjału przygotować sobie troszkę więcej:)
OdpowiedzUsuń