Pora na drożdżówki z owocami.
Wykorzystamy owoce sezonowe: truskawki, jagody i nektarynki.
Składniki:
-20 dkg truskawek, najlepiej małych i słodkich
-15 dkg jagód
-3 dojrzałe nektarynki
-ok. 200 ml dżemu truskawkowego
-3 łyżki cukru
-10 dkg drożdży
-1/2 l ciepłego mleka
-6 jajek
-1 kg mąki pszennej
-15 dkg margaryny lub masła
-szczypta soli
-aromat śmietankowy
Nektarynki kroimy w kostkę.
Jagody mieszamy z dżemem.
Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością cukru.
Przygotowujemy też kruszonkę:
-10 dkg mąki
-5 dkg cukru
-5-7 dkg margaryny
Wszystkie składniki skruszamy palcami.
Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami cukru, dolewamy szklankę mleka, dosypujemy szklankę
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat, 3 żółtka i 2 jajka
a następnie stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i wyrabiamy do momentu wchłonięcia tłuszczu.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto porcjami wykładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość ok. 1 cm
i wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm.
Na każdy krążek nakładamy jagody, kilka kostek nektarynki i truskawkę.
Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki.
Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem
i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut.
Rumiane - tzn. gotowe.
Drożdżówce możemy również nadać inny, dowolny kształt i dodać większą ilość owoców.
Upiecze się równie pięknie.
Smacznego!
domowe drożdżówki są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki :) wspaniale wyrosły :)
OdpowiedzUsuń