Upieczemy "ser w serze", czyli nieco inne wydanie sernika.
Składniki na masę twarogową:
-1/2 kg mielonego twarogu
-30 dkg krajanki twarogowej
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru białego
-1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego
-1/4 szklanki wody
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-2 łyżki stopionego masła
-aromat śmietankowy
-słoiczek kwaśnego dżemu
Wodę z brązowym cukrem zagotowujemy i studzimy.
Składniki na ciasto:
-1,5 szklanki mąki
-1/4 szklanki cukru
-2 żółtka
-10 dkg margaryny
-łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat
Krajankę twarogową kroimy w długie paski.
Zalewamy syropem cukrowym.
Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.
2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia.
Na kruszonkę wykładamy dżem.
Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych.
Oddzielamy żółtka od białek.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.
Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Połowę masy wykładamy na blaszkę.
Resztę pasków posypujemy kakao i układamy na masie twarogowej.
Przykrywamy pozostałą masą i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 50 minut.
Wyjmujemy z piekarnika
i gotowe.
Smacznego!
wygląda świetnie:) ciekawy przepis na sernik:d
OdpowiedzUsuńCudo,do sprawdzenia!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny serniczek i fajny przepis:) serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń