Przygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście.
Składniki:
-podwójny filet z piersi kurczaka
-sól, pieprz
-3 ząbki czosnku
-2 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki bardzo zimnej wody
-olej do smażenia
Fileta płuczemy i osuszamy.
Kroimy w długie, wąskie paski.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy czosnkiem.
Pozostawiamy na czas przygotowania ciasta.
Wodę, mąkę, jajka i odrobinę soli miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Paski mięsa moczymy w cieście i smażymy
do zrumienienia.
Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.
Można też dodać sos czosnkowy.
Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki.
Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie.
Smacznego!
Jedzonko super, w dodatku do zrobienia na "raz,dwa,trzy".
OdpowiedzUsuńPaluchy są niesamowicie wciągające:)smakują na gorąco i na zimno.Już ma się dość, ale jeszcze się sięga:)i faktycznie do zrobienia na "raz,dwa,trzy".Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńcieszą oko :) Mojej Córze by posmakowały :)
OdpowiedzUsuń