Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.
Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.
Składniki:
-na kruche ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-10 dkg margaryny
-1 jajko
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat wanilinowy lub śmietankowy
-na masę makową:
-20 dkg mielonego maku
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-aromat migdałowy
-na lukier:
-1 białko jajka
-ok. 15 dkg cukru pudru
-1/2 łyżeczki soku z cytryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy,
tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.
Dodajemy mak i miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.
Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.
Jest upieczone.
Wyjmujemy z foremki i studzimy.
Polewamy przygotowanym lukrem.
Lukier:
-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem
-dodajemy sok z cytryny
-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru
Smacznego!
świetnie wygląda:) chętnie bym zjadła taką, lubię mak:)
OdpowiedzUsuńwow, święta czuć z daleka :)
OdpowiedzUsuńcudna babeczka:) takiej jeszcze nie widziałam, podkradam przepis:)
OdpowiedzUsuńAle super baba!
OdpowiedzUsuń