Karczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :)
Składniki:
-ok. 1 kg karkówki
-ok. 1/2 kg mięsa mielonego
-4 pieczarki
-3 cebule
-3 marchewki
-2 duże ząbki czosnku
-1 czerstwa bułka
-1 jajko
-sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej
Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę.
Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Jedną cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.
Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu.
Studzimy.
Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki.
Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.
Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki.
Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce i przekładamy je do naczynia
żaroodpornego.
Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia.
Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.
Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy.
Pięknie upiekło się.
Możemy jeść obiadek z dowolną surówką.
Smacznego!
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńMyyy ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, a właśnie nadchodzi czas jesieni, kiedy często taki robię :)
OdpowiedzUsuńMięsko, grzybki i wszystko przygotowane w mój ulubiony sposób, czyli w piekarniku.