Nie ma nic lepszego jak domowe wyroby.
Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.
Składniki:
-ok. 1 kg łopatki
-golonka o wadze ok. 1 kg
-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych
-pieprz
Z golonki usuwamy kość i skórkę.
Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki na 24 godziny.
Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy
i kroimy w dość duże kawałki.
Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa.
Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy.
Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy.
Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny.
Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu,
gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka.
Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu.
Mniam, mniam...
Smacznego!
też takie robię, bardzo dobry zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nie wpadłabym na taki pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis! Mięsko aż pachnie! Do zrobienia natychmiast.Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuńWitam:) Serdecznie proszę o dokładny przepis na solankę do przepisu pn" Konserwa mięsna"
OdpowiedzUsuńdzięki
Dokładny przepis na solankę znajduje się w poście: "Mięsa pieczone".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam