Kalafior w cieście jest propozycją na zastąpienie ziemniaków w obiedzie.
Składniki:
-kalafior
-2 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki lodowatej wody
-2 jajka
-sól
-przyprawa warzywna
-olej do smażenia
Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafior
i sparzamy przez 5-7 minut.
Wyjmujemy i odsączamy.
Dzielimy na "różyczki".
Ciasto:
-do mąki dodajemy wodę i jajka oraz sól do smaku
-miksujemy
W garnku rozgrzewamy olej.
Różyczki kalafiora moczymy w cieście
i wkładamy do rozgrzanego oleju.
Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe.
Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju.
Kalafior w tym wydaniu idealnie pasuje do popularnego schabowego, ale nie tylko.
Smacznego!
o takiego jeszcze nie jadłam:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńja też nie jadłam, ale zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na zastąpienie ziemniaków. Choć ja akurat "pyrki" lubię...
OdpowiedzUsuńMust be delicious!
OdpowiedzUsuń