Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed
i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.
Składniki:
-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-1/2 kg pieczarek
-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej
-przyprawa warzywna
-sól
-pieprz
-olej
Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.
Ziemniaki mielimy w maszynce.
Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.
Farsz musi mieć zdecydowany smak.
Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy.
Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.
Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.
Zagniatamy ciasto.
Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.
Kluski układamy na tacy.
W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju.
Wkładamy kluski a po ich wypłynięciu zmniejszamy ogień.
Gotujemy ok. 7 minut.
Wyławiamy i polewamy tłuszczykiem z przesmażoną cebulką.
Smacznego!
A oto piękne kluseczki Karinki :)
Pozdrawiamy :)
Pyszne te kluseczki
OdpowiedzUsuńNo ja nie mogę!!! Kapitalny pomysł na coś nowego w domowym "jadełku"!
OdpowiedzUsuńC i Z
Jak zwykle Maminkowy przepis nie zawiódł - rewelacja! Dodałam trochę koperku do farszu;)) obiad palce lizać! P.s. wychodzi nawet z angielskich ziemniaków, a to już jest cud.
OdpowiedzUsuńCieszy nas Twoja opinia. My też następnym razem dodamy koperek.
UsuńSmacznego! buziaki gorące :)
Uwielbiam je tez tak gotuje !
OdpowiedzUsuń