Pieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką.
Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę.
Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
-10-12 udek z kurczaka
-8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg )
-kilka ząbków czosnku
-żelatyna
-przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs
-sól
-pieprz
-olej
Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.
Z udek zdejmujemy skórki.
Wycinamy kości.
Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę.
Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy
w gorącej kąpieli.
Można też użyć suchego proszku żelatynowego.
Na desce układamy skórki z kurczaka.
Na nich układamy plastry karkówki.
Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym.
Na karkówce układamy mięso z udek kurczaka i smarujemy żelatyną.
Jeszcze jedna warstwa karkówki i mięsa z udek kurczaka a na końcu skórki z kurczaka.
Wszystko związujemy dratwą lub sznurkiem.
Całość umieszczamy w wąskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy niewielka ilością oleju.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w blaszce do wystudzenia.
Wyjmujemy z blaszki i wstawiamy dom lodówki do całkowitego wystudzenia.
Wycinamy sznurki i gotowe.
Smacznego!
Po prostu bomba !!!
OdpowiedzUsuńZapisuję
widok mówi sam za siebie! :)
OdpowiedzUsuń