Przepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemy
i gorąco pozdrawiamy.
Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemy
a warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.
Składniki:
-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)
-por (20 dkg)
-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)
-2 jajka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki majonezu
-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku
-olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm).
Pora kroimy w talarki.
Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemy
przyprawą warzywną.
Mieszamy mięso z porem,
dodajemy ser,
następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.
Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików.
Smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając.
Kotleciki nie wymagają długiego smażenia.
Smak i zapach jest nie do opisania.
Delikatne, smaczne i pyszota..."coś innego".
Gorąco polecamy.
Smacznego!
a to ciekawy pomysł na kotlet:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie obiadowe.Zachwyca smakiem.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń