Proste, szybkie i ciekawe w smaku ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi.
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru
-20 dkg masła lub margaryny
-4 żółtka
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Składniki na wypełnienie:
-1 litr jogurtu brzoskwiniowego
-0,5 szklanki cukru
-1 budyń śmietankowy
-20 dkg wiórków kokosowych
-4 białka
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.
Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wysypujemy połowę kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki.
Ubijamy pianę z białek.To jest jedyna czynność, do której potrzebujemy mikser.
Do jogurtu dodajemy cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.
Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy a na koniec dodajemy pianę z białek.
Po wymieszaniu przekładamy masę jogurtową na kruszonkę i przykrywamy pozostałą kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odpocząć ok. 10 minut a następnie musimy je przełożyć
na tacę, aby spodnia kruszonka nie zawilgotniała w blaszce.
Smacznego!
Super przepis :) Wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://www.monikoza.blog.pl
Wygląda apetycznie,chociaż nie przepadam za kokosem.Może kiedyś się skuszę.AJ
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zachęcamy do spróbowania.Naprawdę warto,bo smak jest wyjątkowy.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, w pierwszej chwili myślałam, że to sernik :)
OdpowiedzUsuńTaki kokosowy musiał być pyszny :)
Rewelacja! Wczoraj upieklam i juz cieple bylo super. Za to dzisiaj do kawy...hmmmm.....sama rozkosz. Ni to sernik, ni to kokosanka, dosyc scisle,ale wilgotne, delikatnie slodkie.... mniam. bardzo dziekuje za przepis i wszystkim polecam zwlaszcza, ze bardzo proste i naprawde szybkie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za wyjątkową rekomendację kokosanki.Wszystkie spostrzeżenia idealnie oddają walory tego ciasta.Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho
OdpowiedzUsuńCiasto na bazie kokosa jest pyszne!
OdpowiedzUsuńZ wygląda bardzo imponuje i aż chce się natychmiast posmakować;)
Właśnie siedzi w piekarniku :) Oby tylko mi się upiekło. Dam znać jakie efekty będą.
OdpowiedzUsuńBeti
Kokosanka udaje się wszystkim:) Tobie również się uda:)
OdpowiedzUsuńCzekamy na Wiadomość i pozdrawiamy:)
Ciacho wyszło i to takie że ulala :) Jego niesamowitość polega między innymi na tym, że za każdym razem możemy uzyskać inny jego posmak, wszystko zależy od jogurtu jaki damy. U mnie była wersja Jogobella pieczone jabłko z cynamonem. W masie miałam gratis kawałki jabłek i rodzynki ponieważ zawierał je jogurt. Konstystencja jogurtu tej firmy też taka odpowiednia, przynajmniej dla mnie. Nie wiem jak z rzadszym jogurtem, czy piana i budyń dadzą sobie radę aby utrzymać w ryzach płynniejszy jogurt ? Widziałam dzisiaj w Biedronce fajne jogurty o bogatej gamie smakowej bo był i gruszkowy i bananowy, kiwi, owoce leśne ale bujając opakowaniem wydawał mi sie dość rzadki i zrezygnowałam z jego kupna. Stąd moje powyższe pytanie.
OdpowiedzUsuńCiasto w smaku super, najfajniejsza jest ta pianka. Prawie jak sernik ale nie sernik. Tata się dosiadł i od razu dwa wielkie kawałki zniknęły :D Mama też sobie nie żałowała, mąż wcinał aż miło, a ja nie mogłam odejść od blaszki i ciągle podjadałam. Właściwie ciasto ma chyba tylko jedną wadę, stanowczo za szybko znika :) Ogólnie przepis wkładam do zeszytu jako ulubiony, łatwy i szybki. Dziękuję bardzo za podzielenie się tym przepisem. Pozdrawiam słodko i kokosowo Beti
Super recenzja dla kokosanki - bardzo dziękujemy:) Cieszymy się,że smakowała całej rodzinie.
OdpowiedzUsuńNie wybieramy specjalnych jogurtów, bo ciasto wychodzi z każdego. Ważne, aby nie był to jogurt do picia, bo ten jest zbyt płynny.
Możesz spokojnie użyć jogurtów owocowych i tych z Biedronki i tych
z Lidla o dowolnym smaku.
Pozdrawiamy cieplutko:)
uwielbiam ten sernik bez sera:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam desery z kokosem:)
OdpowiedzUsuńSmakowita :)
OdpowiedzUsuńOddam Królestwo za kawałek. Kokos - moja miłość :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te z kokosem, pycha!
OdpowiedzUsuń