Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.
Składniki:
-ok.60 dkg łopatki
-5 marchewek
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-puszka groszku
-sól
-pieprz
-olej
-5 dkg masła
Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny.
Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki. Posypujemy je delikatnie solą. Groszek odsączamy.
Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę
z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli
na niewielkim ogniu.
Dokładamy groszek,
chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia przykrywając nimi mięso.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C
na 75 minut.
Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone ziemniaczki i dowolną surówkę uzyskamy świetne danie obiadowe.
Smacznego!
Pyszny domowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńO właśnie to mi się przyda, bo łopatkę już pokroiłam, a i warzyw tu dużo, co nam ze Zb.
OdpowiedzUsuńseniorem zdecydowanie odpowiada. Pozdrawiamy
Jestem ciekawa jak będzie Wam smakowała.
UsuńPozdrawiam cieplutko!