Kaszanka zapiekana w kapuście to danie do wykonania w piekarniku, ale w lecie można przyrządzić je na grillu. Obie wersje smakują doskonale.
Składniki na 4 porcje:
- 4 kaszanki
- ok 70 dkg kapusty kiszonej
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
Do pieczenia możemy wykorzystać blaszki aluminiowe, ale jeśli ich nie mamy, składamy potrójnie folię aluminiową.
Kapustę płuczemy i solidnie odciskamy.
Na dno blaszki układamy cienką warstwę kapusty a na nią kładziemy kaszankę w osłonce.
Na kaszance układamy krążki cebuli i plasterki czosnku.
Kaszankę przykrywamy warstwą kapusty.
Tak przygotowane blaszki zawijamy w folię aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.
Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może być zimne i z pianką).
Smacznego!
Ależ smakowitości! :)
OdpowiedzUsuńprzypomina grillowanie latem :) tak już tęsknie :)
OdpowiedzUsuńO ja cię, dwie moje miłości kulinarne - kaszanka i kapsuta kiszona - w jednym daniu :-)
OdpowiedzUsuńOooo, to też można moim chłopom zrobić! Niedrogie, sycące i jeszcze zapieczone!
OdpowiedzUsuńLook good
OdpowiedzUsuń😊
Usuń