Poprawimy sobie nastrój.
Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.
Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.
Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany,
szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.
Masa twarogowa do wypełnienia to:
-0,5 kg twarogu
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-5 dkg stopionej margaryny
-aromat śmietankowy
-5 dkg rodzynek
Twaróg mielimy przez maszynkę.
Dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, aromat i stopioną margarynę.
Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki.
Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy.
Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek.
Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.)
Ostrym nożem wykrawamy kształt słoneczników.
Ciastem wypełniamy foremki.
Napełniamy masą serową.
Na środek sypiemy szczyptę wiórków.
Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
do temp. 160 st. C na kilkanaście minut z termoobiegiem
( stopień upieczenia najlepiej ocenić wzrokowo-rumiane, tzn. upieczone).
Po wyjęciu z piekarnika wyglądają tak:
Są już gotowe i kuszą wyglądem i zapachem a smak jest wyśmienity.
Są też świetną ozdobą stołu.
Smacznego!
Bardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z takim kształtem drożdżówek, wyglądają świetnie, a i nadzienie super! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękujemy i życzymy smacznego:)warto spróbować -to naprawdę coś innego.Pozdrawiamy:)
UsuńWyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zapewniamy,że nie tylko wyglądają ale też smakują......bajecznie:)
UsuńCudne są :) Bardzo mi się taka forma podoba :)
OdpowiedzUsuń