Zapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwę
zdrowego tłuszczyku.
Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-1 kg kiszonej kapusty
-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki (opcjonalnie )
ok. 0,25 kg wędzonego boczku
-cebulkę prażoną
-sól, pieprz
-pieprz ziołowy
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów a resztę kroimy w słupki.
Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
Karkówkę przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,
kapustę delikatnie odciskamy z soku.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
-kapusta
-prażona cebulka
-ziemniaki
-mięso (zamiast karkówki możemy położyć warstwę boczku )
-kapusta
-prażona cebulka
-ziemniaki
-kapusta
-prażona cebulka
-plastry boczku
-ziemniaki
-słupki boczku
(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy)
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
z termoobiegiem na 90 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy.
Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest czekanie-
2 godziny pośród zniewalającego zapachu,
jest jak wieczność...
Jeśli nie damy rady zjeść całości, później można kroić nożem na porcje,
odgrzewać i smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz