Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych.
Produkty na ciasto:
-ok. 3 i 1/2 szklanki mąki
-1-2 łyżki cukru
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-3 dkg margaryny
-szczypta soli
-aromat śmietankowy
-10 dkg rodzynek
-4 dkg drożdży
Dodatki:
-brązowy cukier
-wiórki kokosowe
-2 łyżki stopionego masła
-1 jajko do smarowania
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i szklankę mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat
i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło.
Wyrabiamy i dodajemy rodzynki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
Smarujemy roztopionym masłem lub olejem.
Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi.
Ciasto dzielimy na pasy,
układamy jeden na drugim,
ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty.
W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadraty
i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C z termoobiegiem na ok. 40 minut.
Ciasto jest gotowe i prezentuje się okazale.
Odrywamy sobie kafelki i delektujemy się smakiem.
Smacznego!
Uwielbiam ciasto drożdżowe!
OdpowiedzUsuńW składnikach nie ma drożdży :)
OdpowiedzUsuńAle drożdżówki w tej formie lubię bardzo, są bardzo poręczne :)
Słuszna uwaga. Bardzo dziękuję. Zaraz będą:)
UsuńPozdrawiam
Dzis wyprobowalam przepis i jestem zachwycona :) Smak dziecinstwa, zjadlam wielki kawal jeszcze cieplego ciasta :) Nie wiedzialam tylko, ile cukru dac do ciasta, dalam 2 lyzki i wyszlo przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga, ale świetnie sobie poradziłaś. Zaraz uzupełniamy treść.
OdpowiedzUsuńŻyczymy smacznego i serdecznie pozdrawiamy :)
Bardzo fajne ciacho. Drożdzowe moje ulubione
OdpowiedzUsuń