Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.
Zrobimy to ciszej.
Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %,
przyprawa barbecue, delikat do mięs, sól, pieprz i olej.
Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.
Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju.
Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.
Na tak przygotowany półmisek układamy schab, ponownie posypujemy przyprawami
i skrapiamy olejem.
Pozostawiamy na ok. 30 minut.
Na niewielkiej ilości oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu
obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając.
Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę.
Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje.
Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu.
Nie trwa to dłużej , jak 5 minut.
Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go solą i pieprzem.
Mamy gotowe mięsko do obiadu.
Do tego ziemniaczki i buraczki...
Mniam, mniam...
Smacznego!
Musiał być pyszny i pewnie bardzo kruchutki :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńOj tak:) i kruchutki i naprawdę pyszny.Pozdrawiamy cieplutko:)
UsuńTaki obiad bym zjadła jutro zamiast mojego przygotowanego kapuśniaku:)
OdpowiedzUsuńGosiu musimy się chyba umówić:) my chętnie zjemy Twój kapuśniak,bo na pewno jest przepyszny a Ciebie zapraszamy na schabik w śmietanie z buraczkami.Pozdrawiamy cieplutko:)
UsuńUwielbiam takie jedzonko, u mnie dzisiaj był kapuśniak:)
OdpowiedzUsuń