Ciasteczka krucho drożdżowe w kształcie listków.
Składniki:
-1/2 kg mąki 450
-25 dkg masła
-3dkg drożdży
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-2 jajka oraz jedno do smarowania
-1 łyżeczka cukru
-wanilia
-brązowy cukier do posypania
Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru i wanilię i roztrzepujemy.
Drożdże mieszamy ze śmietaną.
Skruszamy mąkę z masłem, dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy.
Formujemy kulę ciasta, zawijamy w ściereczką i zatapiamy w lodowatej wodzie.
Czekamy, aż ciasto wypłynie ( 40-60 minut ).
Wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie części.
Każdą część rozwałkowujemy dość cienko.
Wycinamy kółka o średnicy 8 -10 cm.
Każde kółko dzielimy na 4 części.
Każdą ćwiartkę składamy jak na fotografii.
Złożone ćwiartki układamy jedna na drugiej.
Przez środek dociskamy patyczkiem,
sklejamy palcami górę i dół listka
a boki zaginamy do góry.
Listki układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
smarujemy roztrzepanym jajkiem,
posypujemy brązowym cukrem
i pieczemy w temperaturze 160 st. C
do zrumienienia ok. 15 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Przecudne te listeczki! Trochę trzeba popracować,trochę poczekać,ale warto dla takiego efektu.Świetny dodatek do kawy.Macie super pomysły!Buziaczki.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy:)
UsuńCiasteczka są super! Prawie nie mają cukru, są kruche.Mogą mieć dowolny kształt, nie muszą to być listki. Chociaż listki wyglądają uroczo:)
Pozdrawiamy cieplutko!
Ale cudnie wyglądają. Jak prawie bez cukru, to dla mnie. Z pewnością wypróbuję przepis. Dziękuję:):):)
OdpowiedzUsuńMożna jeszcze bardziej ograniczyć i tak minimalną ilość cukru i posypać ciasteczka sezamem.
UsuńPozdrawiam cieplutko!
Podziwiam zapał i anielska cierpliwość :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńGenialny pomysł z patyczkami do szaszłyków. Ciasteczka idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńPyszności. :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, wyglądają ślicznie 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńAleż fikuśne szyszko - choinki! Ciasto krucho-drożdzowe to było ulubione mojej Mamy, takie rogaliczki z niego piekła... Wspomnienia napłynęły, bo smak ciasta pewnie ten sam...
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńZ tego ciasta można upiec rogaliki i są pyszne. Przepis na ciasto jest starutki ale wciąż aktualny.
Pozdrawiam:)
Troszkę pracochłonne te ciasteczka, ale są tak wspaniałe ,że warto się potrudzić:)
OdpowiedzUsuńTo tak wygląda ale jak już się robi to idzie sprytnie:)
UsuńSuper te ciasteczka, dodać zielone groszki po bokach i choinki na swieta gotowe x :)
OdpowiedzUsuńMogą być choinki:)
Usuńśliczne
OdpowiedzUsuńAch! Jak fajnie, że tu trafiłam. Jutro zrobię takie ciasteczka z twojego przepisu. Ciekawe czy mi wyjdą?
OdpowiedzUsuńAle mają super kształt te ciacha. Na pewno super smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę
Kasia Dudziak
Ależ śliczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTakich cudnych ciasteczek, nie powstydzi się najlepsza cukiernia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz.
UsuńPozdrawiam:)
Aha więc takie ciasteczka. Ciekawa była jak te wzorki zrobione. Super...
OdpowiedzUsuńCiekawa byłam tych wzorów. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny a ciasteczka polecam:)
UsuńMaminku, gdzie się podziewasz ? :***
OdpowiedzUsuńBuziaki, Agness:)
Jestem,jestem:)
UsuńBardzo dziękuję za troskę, to miłe:)
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo smakowite! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite ciacha, w sam raz do kawy lub herbaty.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam!
Ciasteczka wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńPiękne i pomysłowe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasteczka, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńDzięki 🙂
UsuńTe ciasteczka krucho drożdżowe wyglądają przepysznie! Dziękuję za szczegółowy przepis i instrukcje krok po kroku - nie sposób się pogubić. Chciałoby się od razu spróbować przygotować takie uroczo wyglądające listki. 🍁
OdpowiedzUsuńDzięki 🙂
UsuńJakie śliczne ciastka. A te wszystkie zdjęcia krok po kroku przeprowadzą mnie przez próbę dorównania mistrzyni.
OdpowiedzUsuńDzięki 🙂
UsuńAle frykasy :))
OdpowiedzUsuńPychotka a w dodatku ciasteczka wyglądają bardzo ładnie!
OdpowiedzUsuńOooo mniam mniam muszę spróbować. Lubię czasem wypróbować czegoś nowego w kuchni, nawet jak są to kruche ciasteczka.
OdpowiedzUsuńCiasteczka prezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dzięki 🧡
UsuńHej Maminku! mam nadzieję, że jesteś u Dzieciny swej zagramanicznej (albo gotuje Ci NSR), bo chyba nie jesteś tak bidoczku zarobiona, że JESZ TYLKO w szpitalu ze wspólnego kotła? Buziaki najserdeczniejsze Marzyniowe i Martikowe (te lepsiejsze - zagraniczne!)
OdpowiedzUsuńCiasteczka krucho-drożdżowe to wyjątkowe smakowe doznania! Ich delikatne i chrupiące konsystencje sprawiają, że rozpływają się w ustach. Czy to z dżemem, owocami czy kremem, każde ciasteczko jest małym dziełem sztuki kulinarnej. Ich subtelną słodyczą i idealnym balansem smaków zdobywają serca łasuchów. Idealne jako słodka przekąska przy kawie lub dodatek do herbaty. Te ciastka to małe kawałki raju na talerzu! 🌟👌
OdpowiedzUsuńTyle pięknych słów o kruchych ciasteczkach, że nawet niezdecydowani skuszą się żeby je upiec:)
UsuńBardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Pozdrawiam!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, muszą smakować pysznie :) Wspaniała inspiracja!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂
Usuńciekawe połączenie ciasta drożdżowego i kruchego
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto. Troszkę sobie ułatwiłam przygotowanie i zamiast topić je w wodzie,zawijam luźno w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Efekt dokladnie taki sam:)
UsuńPolecam!