Prosto, szybko i smacznie.
Składniki:
- 30 dkg mięsa mielonego ( np. z łopatki )
- mała puszka drobnego groszku
- mała puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- kawałek pora
- 2 marchewki
- ząbek czosnku
- 1/2 l przecieru pomidorowego
- 10 dkg pęczaku, ryżu lub makaronu
- przyprawa harissa, sól, oliwa
Pęczak płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy razem z marchewką
w osolonej wodzie.
Marchewkę wyciągamy wcześniej.
Pęczak odcedzamy.
Pora i czosnek kroimy w plasterki.
Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy,
wrzucamy pora i czosnek i przez chwilę podsmażamy.
Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy.
Wstępnie przyprawiamy solą i harissą.
Dodajemy paprykę i podsmażamy ok. 5 minut.
Dodajemy kukurydzę, groszek
i marchewkę i przez chwilę podsmażamy.
Dodajemy przecier pomidorowy,
doprawiamy do smaku i podsmażamy ok. 5 minut.
Dodajemy pęczak, mieszamy
i dajemy jeszcze 5 minut i gotowe.
Smacznego !
Wygląda bardzo smakowicie :D Lubię takie jednogarnkowe potrawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Dzięki 🙂Pozdrawiam serdecznie!
UsuńSuper! Proste i smaczne danie. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pozdrawiam 🙂
UsuńMaminku, kulinarna podróż po etapach przygotowania twoich dań to uczta!
OdpowiedzUsuńDzięki🙂
UsuńBardzo ciekawe danie, a do tego jednogarkowe. Już wiem co zaserwuje w następnym tygodniu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie i do tego jednogarnkowe. Już wiem co zaserwuje w przyszłym tygodniu :-)
OdpowiedzUsuńTakie proste i takie smaczne! Zdecydowanie żarełko na plus:)
OdpowiedzUsuńŚwietne dane. Szybko i pysznie. Czasem nie potrzeba za wiele żeby przyrządzić coś fajnego. Pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasine bziki
Ale pychotka. Napewno i u mnie takie zarelko wyląduje na talerzu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń