SPIS PRZEPISÓW

01 sierpnia 2020

Zapiekany filet z kurczaka - przepis Caroline



Przepis otrzymaliśmy od Caroline z Wielkiej Brytanii.

Delikatnie go zmodyfikowaliśmy, ale efekt końcowy
jest chyba równie smaczny.

Nam taki obiadek bardzo odpowiada.

    Składniki:

- filet z kurczaka
- ok. 7 dkg bułki tartej
- 5 dkg żółtego sera
- ząbek czosnku
- 5 dkg masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa harissa


Fileta kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą harissa i solą.


Dna naczynek delikatnie smarujemy masłem.

Układamy w nich paski kurczaka.


Ścieramy ser.


Do bułki tartej dodajemy pieprz, ser i pokrojoną natkę pietruszki.

 Mieszamy.


Do roztopionego masła dodajemy pokrojony drobno czosnek.



Masło z czosnkiem przelewamy do bułki i mieszamy.


Powstałą kruszonką zasypujemy filety 
i delikatnie dociskamy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15 minut.



Smacznego!

Dziękujemy Caroline za przepis
a oto wersja oryginalna:















44 komentarze:

  1. Uwielbiam takiego typu zapiekanki, na pewno jest bardzo pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad, mój mały by wcinał jak szalony :-) Będę musiała zrobić, a my bardzo lubimy fileta pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy tak przygotowany filet będzie Wam smakował.
      Pozdrawiam😊

      Usuń
  3. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy! Apetyczne, proste i dla każdego :). Super ta zapiekanka! Idealna na letni obiad :). Miłego dnia życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki 😊aktualnie nie mam za dużo czasu, więc staram się przygotowywać obiady, które nie są pracochłonne.
      Wszystkiego dobrego😊

      Usuń
  4. Super pomysł na kurczaka, idealny na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię taki obiad Mężowi:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko się cieszyć 😊potraw z mięsa jest całe mnóstwo i to całkiem prostych.
      Powodzenia:)

      Usuń
    2. chyba mięso mielone jest najprostsze do zrobienia i jest wiele przepisów nań:)

      Usuń
  6. Trzeba przyznać, że bardzo oryginalny przepis! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) coś innego a smakuje wybornie!
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. No cóż ja mogę napisać?Wszystkie Wasze przepisy są do przygotowania-tak pięknie opisane,sfotografowane,przemyślane i zawsze są kwiaty na stole.Cudnie!A zapiekanka z pewnością smaczna(wersja pierwsza bardziej mi pasuje).Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy😊
      Mimo, że nie zawsze starcza czasu, to staramy się żeby dom był domem. Kwiatki obowiązkowo być muszą a obiady nie mogą być przykrym obowiązkiem a przyjemnością 😊
      Pozdrawiamy serdecznie. Buziaki gorące! ❤️😘

      Usuń
  8. świetny sposób na pyszny obiad dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiszę sobie przepis, bo to zdecydowanie danie dla Mojego Ukochanego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis rewelacja. Mięso pod taką kruszonką musi być pyszne. Kiedyś na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zdecydowanie inne i ma oryginalny smak. Polecam:)

      Usuń
  11. Chętnie kiedyś to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo muszę przyznać,
    że bardzo mnie zaciekawił :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. No mój małżonek za tę zapiekankę NA PEWNO dokonałby porzucenia rodzinnego gniazda i opędzlowałby wszystkie te zarąbiste naczynka z zawartości. Po czym zjadłby dekorek, bo wygląda także niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Hola con esos ingredientes se ve delicioso el ajo y el perejil le da un sabor exquisito!!
    Un beso

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny przepis. Z chęcią przygotuję taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie eksperymenty, ale bułka tarta mnie w przepisie zaskoczyła. Zazwyczaj kojarzy mi się jedynie ze smażeniem, o przyprawie nie słyszałam, ale jedzonko na pewno musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie. Na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dziękujemy. Miło, że nas odwiedziłaś.
    Z przyjemnością poznamy Ciebie i będziemy obserwowali Twojego bloga.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak zrobione filety na pewno są pysznym daniem obiadowym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. It looks so delicious and yummy..👌🙂
    Thanks for sharing recipe..🙏
    Regards..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło Cię poznać. Dziękuję za odwiedzenie bloga i pozdrawiam serdecz serdecznie :)

      Usuń
  22. Maminku kochany, czemu ty nic nie piszesz? Ja wiem, co przeżywa Służba Zdrowia, ale napisz chociaż, że Homo jeszcze sapie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze sapie,z trudem ale sapie:)
      Najpierw praca,praca,praca a teraz sama walczę z tym paskudnym wirusem.
      Masakra co on potrafi. Przeszłam już różne etapy a końca nie widać.
      Mam nadzieję, że wreszcie odpuści i zacznę wracać do normalnego funkcjonowania.
      Zdrowia i odporności życzę!

      Usuń
    2. Niech żyją kochane Maminki!!!

      Usuń