Ciasteczka z trzech składników:
-500 g mielonych migdałów
-300 g cukru pudru
-3 białka
-kilka kropli aromatu migdałowego
Mieszamy cukier z migdałami.
Dodajemy aromat.
Białek nie ubijamy, tylko mieszamy do spienienia.
Dodajemy do migdałów i zagniatamy.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego lub większe
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy 5 - 7 minut do delikatnego zrumienienia
w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
Jacież, Maminku, zaszalałeś! Pół kilo migdałów?! Rozpusta jak na święta :-)
OdpowiedzUsuńPromocja na migdały😉a świąt nigdy za wiele:)
UsuńMniam... jakie smaczne i zdrowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek jeszcze nie jadłam. Wyglądają trochę jak bułeczki :D
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują :D Pozdrawiam!
wspaniałe ciasteczka;)
OdpowiedzUsuńSuper, pyszne ciasteczka, podoba mi się, że bez mąki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły, ale coś od siebie podpowiem... Jeśli ktoś ma likier Amaretto to warto dodać kieliszek do ciasta, będzie się trochę lepiło do rąk, wtedy ręce lekko zwilżamy wodą, a dalej ciastka robimy jak w przepisie:)
OdpowiedzUsuńŚwietna podpowiedź. Bardzo dziękujemy :) buziolki❤️
UsuńPyszności. Uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńPyszne, domowe ciasteczka. Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńooo bardzo prosty przepis:) takie lubię;D
OdpowiedzUsuńte ciasteczka muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić na weekend;)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jeśli masz likier amaretto to dodaj kieliszek do ciasta:)
Usuńbardzo sympatycznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka zrobię na święta.Poszukam tylko migdałów w sensownej cenie.Pomysł świetny,do realizacji(już sobie zapisałam).
OdpowiedzUsuńIdealne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń