Domowy chleb ostatnio cieszy się ogromną popularnością.
Proponujemy więc kolejny przepis, tym razem
z dodatkiem majonezu, który zdecydowanie poprawia
strukturę chleba.
Składniki:
-40 dkg mąki 650
-czubata łyżka mąki żytniej
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-2,5 dkg drożdży
-łyżka cukru
-płaska łyżka soli
-300 ml ciepłej wody
-2 czubate łyżki majonezu
Drożdże, cukier i połowę wody mieszamy.
Dodajemy 4 łyżki mąki 650, mieszamy, przykrywamy ścierką
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozczyn gotowy.
Dodajemy resztę wody, sól i majonez, mieszamy,
dodajemy mąkę żytnią i ziemniaczaną, mieszamy,
stopniowo dodajemy mąkę 650 i mieszamy,
aż ciasto będzie dosyć gęste.
Dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ręcznie
do połączenie się składników.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Delikatnie smarujemy blaszkę,
przekładamy ciasto, wyrównujemy wilgotną dłonią,
nie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Chleb wyrósł.
Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 st. C
z termoobiegiem.
Po upieczeniu od razu wyciągamy z blaszki.
Smacznego!
domowy hlebczawsze najlepszy, jutro pieke. nie wiem czy z majonezem, ale na pewno maminkowy przepis. tylko skad ja taka piekna kielbase do chleba wezme?
OdpowiedzUsuńKiełbaskę z Subaju😁zapraszamy w lepszych czasach😘😘
UsuńChlebek przepiękny!Spróbuję upiec z majonezem,bo każdy Wasz przepis sprawdził się w 100%.Na czas pandemii warto "poćwiczyć" chociażby w kuchni.Pozdrawiamy gorąco i dużo zdrówka!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy. Polecamy chlebek, bo jest naprawdę dobry. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy zdrówka i jeszcze raz zdrówka 😘❤️
UsuńSuper. Z pewnością wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńPolecamy:)
OdpowiedzUsuńPięknie się udał, taki puszysty i baaardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie, gęste oczka w tym chlebku! Już zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie i serdecznie ściskam :-)
Dzięki :) chlebek polecamy. Życzymy spokojnych Świąt i duuuużo zdrowia 😊
UsuńŚwietny przepis, chleb wychodzi rewelacyjnie, jedyny minut to to, że za szybko znika🤣
OdpowiedzUsuńTen minus ma swoje zalety:) częściej pieczesz to masz większe doświadczenie i zostajesz mistrzem😊
Usuńchleb wygląda idealnie
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty bochenek 😊 ciekawy pomysł z dodatkiem majonezu ☺
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy:)
UsuńWłaśnie w tej chwili wyjęłam blaszki z chlebem z piekarnika. Z tym że mój całkiem inny, uwielbiam takie ciężkie chleby razowe, na zakwasie, ze sporym dodatkiem mąki żytniej i mnóstwem pestek, nasion i żurawiną, i właśnie takie najczęściej piekę. Ale z prawdziwą przyjemnością zrobię ten, z Twojego przepisu. Taki puszysty, delikatny i na pewno pyszny, wygląda cudnie. Będzie fajną odmianą i urozmaiceniem.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zostanę u Ciebie na stałe, bo widzę mnóstwo fajnych przepisów, a i różnych receptur na chleby, z którymi bardzo chętnie się zapoznam i wypróbuję :))
Pozdrawiam serdecznie, Agness <3
Miło, że nas odwiedziłaś:) my ze względów zdrowotnych musimy pięć raczej delikatne chleby ale z przyjemnością spróbowalibyśmy Twój, taki wypasiony :) i na pewno pysznisty.Zapraszamy do korzystania z przepisów i zapraszamy na naszego drugiego bloga-maminek z aparatem fotograficznym. Pozdrawiamy cieplutko:)
UsuńPięknie wygląda ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńSmaczny chleb. :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Cieszymy się, że chleb się udał i smakuje:)
UsuńŁadnie wypieczony :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMaminku, właśnie opychamy się tym chlebkiem. Jest wspaniały, bardzo puszysty, lekki, wszystkim smakuje. Postaram się ocalić chociaż kawałek od pożarcia i wstawię na mojego bloga. Dzięki za taki superancki przepis!
OdpowiedzUsuńMarzyniu nawet nie wiesz jak się cieszę, że chlebek Wam smakuje😁pozdrawiamy cieplutko❤️
UsuńJakie wymiary powinna mieć blaszka? I czy w przepisie nie ma błędu? Chodzi mi o łyżkę soli i łyżkę cukru. Czy to nie za dużo? Nie powinna być łyżeczka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wymiary blaszki:24x13x6cm.Ilość cukru i soli jak w przepisie. Można na dkg czyli soli 1dkg a cukru 1,5dkg. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń