Puszysta, delikatna drożdżowa strucla z serem.
Składniki:
-60 dkg mąki 405
-2,5 dkg drożdży
-6 łyżek cukru + cukier do masy twarogowej
-5 jajek
-6 dkg masła
-300 ml ciepłego mleka
-25 dkg twarogu
-2 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-wanilia
Drożdże, łyżkę cukru i połowę mleka mieszamy.
Dodajemy ok. 6 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg rozgniatamy widelcem,
dodajemy jajko, cukier do smaku, łyżkę stopionego masła,
proszek budyniowy i mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dosypać wiórki kokosowe.
Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, wanilię, mleko,
szczyptę soli, 2 żółtka i jedno całe jajko,
mieszamy,
stopniowo dodajemy mąkę
i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy roztopione masło
i wyrabiamy do momentu jego wchłonięcia.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy na stolnicę.
Wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Nakładamy masę twarogową.
Zwijamy.
Delikatnie spłaszczamy.
Przecinamy na 3 części.
Szybkimi ruchami zaplatamy warkocz.
Przekładamy do natłuszczonej blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!
Zrobiłam i ja! Przepis jest rewelacyjny! Ciach, pyk i gotowe! Ciacho wyrosło przepięknie. Struclisko zamiast strucli ;)
|
Brawo Karinko !
Strucla rewelacyjna.
Smacznego!
Uwielbiam takie drożdżowe zawijańce :-)
OdpowiedzUsuńPiękna strucla. Lubię wszystko co jest na drożdżach. Pomysł ze serem jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe wypieki uwielbiam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńdo szklanki mleka, nic więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńWszystkie drożdżowe ciasta znikają u mnie w parę minut! Zrobię w weekend :-)
OdpowiedzUsuńO rany ale wyrosła :) Wygląda w tej keksówce jak morski potwór xD
OdpowiedzUsuńTakiego potwora to możemy zjeść bez obaw :D
Piękna :) Chodzi mi po głowie ciasto drożdżowe z serem, mam nawet składniki, teraz to już na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie tak też smakowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Czekałam na kolejny przepis na ciasto drożdżowe...i jest!Z pewnością zrobię,bo jest super-jak zwykle zresztą!Teraz,kiedy plucha i zimno,mogę zająć się wypiekami.Cały dom pachnie i apetyt na słodkości większy.Dzięki za inspirację i buziole dla Maminka.
OdpowiedzUsuńAleż bajecznie to wygląda, jutro na pewno zacznę takie coś przyrządzać :D
OdpowiedzUsuńToż to jest prawdziwy smak dzieciństwa! Brakuje tylko szklani zimnego mleka i można smakować takie ciacho cały wieczór! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie komentarze. Pozdrawiamy serdecznie:)
OdpowiedzUsuńLubię zjeść taką ze szklanką mleka :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ja! Przepis jest rewalacyjny! Ciach, pyk i gotowe! Ciacho wyrosło przepięknie. Struclisko zamiast strucli ;)
OdpowiedzUsuńDuża strucla - więcej do zjedzenia :)
UsuńNajważniejsze, że się udała i smakuje.
Buziaczki!
Strucla przepyszna!!!Tak jak pięknie wygląda, tak samo smakuje. Jestem pod ogromnym wrażeniem prowadzenia tego blogu, jest pełen ciekawych przepisów, w bardzo przystępny sposób zaprezentowany. Czuje się ogromną pasję, staranność, wręcz miłość do wszystkiego co tworzy się w kuchni. Zresztą czy gdyby tego nie było strucle rosły by tak pięknie? pozdrawiamy serdecznie: Iwona i Tomasz Matła.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy. Pozdrawiamy cieplutko :)
UsuńPięknie się upiekła i wyrosła koncertowo :) Ja robię podobną, tyle że z nadzieniem makowym lub orzechowym i częściej w formie wieńca. Narobiłyście mi ogromnej ochoty na drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuń