Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem.
Tym razem nadaliśmy im kształt choinek.
Składniki:
-ok. 70 dkg mąki 405-450
-5 dkg drożdży
-6 łyżek cukru
-400 ml ciepłego mleka
-5 jajek
-7 dkg masła
-szczypta soli
-aromat
-masa makowa
Drożdże mieszamy z łyżką cukru.
Dolewamy 100 ml mleka.
Dodajemy 3 czubate łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno całe jajko,
szczyptę soli, aromat, ok. 35 dkg mąki
i miksujemy.
Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto,
na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy,
aż masło się wchłonie.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy na stolnicę.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Kroimy na trójkąty.
Nacinamy brzegi trójkątów.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Na środek nakładamy porcję wymieszanej masy makowej.
Zaplatamy węższe paseczki
i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia
i odstawiamy na kilka minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 15 minut
w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
Śliczne te choinkowe makowczyki!Pomysł świetny-jak zwykle u Was.Tak miło i świątecznie się zrobiło dzięki pięknym ozdobom,świeczkom i kolorom.Buziaczki i pozdrowienia od wielbicieli Maminka
OdpowiedzUsuńŚliczne i bardzo nastrojowe :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tych urokliwych i przepysznych choineczek. Dziękujemy Wam- rodzina F.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne choineczki! A jakie do tego muszą być pyszne! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Cudnie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńWow ależ te choinki ślicznie wyglądają! A do tego fajnie przedstawiony sposób przygotowania więc na pewno wiele osób z tego przepisu skorzysta :)
OdpowiedzUsuńKochana cudowne choineczki :-)
OdpowiedzUsuń