Rogale maślane big z makiem.
Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły.
Składniki:
-60 dkg mąki 405 lub innej tortowej
-5 dkg drożdży
-5 łyżek cukru
-300 ml ciepłego mleka
-7 dkg masła
-5 jajek
- szczypta soli
-aromat
-mak do posypania
Drożdże ucieramy z łyżką cukru,
dodajemy 100 ml mleka, 3-4 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostały cukier, sól, aromat, mleko,
3 żółtka i jedno całe jajko, ok. połowy mąki
i miksujemy.
Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy.
Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, aż się wchłonie,
przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy na stolnicę.
Rozwałkowujemy i dzielimy na duże trójkąty ( ok. 10 )
Zwijamy rogale, układamy na blaszce z papierem do pieczenia
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy makiem.
i pieczemy ok. 15 minut
w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
"Rogale cudne! Muszę je upiec, a że pogoda typowo jesienna,
mam czas na zajęcia w kuchni."
Rogale cioci Celinki:
Smacznego!
Rogale cudne!Muszę je upiec,a że pogoda typowo jesienna,mam czas na zajęcia w kuchni.
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki, porywam jednego na kolację :-)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wyrośnięte. Z dżemem - ideał :)
OdpowiedzUsuńWasze rogale wyglądają lepiej jak te ze sklepu! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo smacznie wyglądają rogaliki :)
OdpowiedzUsuńJadlam. Przepyszne
OdpowiedzUsuńwyglądają jak te z piekarni, i jakie rumiane :)
OdpowiedzUsuńPodobne rogale tato kupował nam u piekarza jak byłyśmy małe i zawsze jadłyśmy je z dżemem truskawkowym i popijałyśmy ciepłym mlekiem ^^ Ślina nam już cieknie xD
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe rogaliki :) mniam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne
OdpowiedzUsuńRobilam juz Te rogaliki tylko do srodka dalam dzem Sa przepyszne
OdpowiedzUsuń