SPIS PRZEPISÓW

19 maja 2016

Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym



Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać.
Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.

   Składniki:

-4 duże pieczarki
-ok. 1 kg młodych ziemniaków
-2 cebule
-1 jajko
-5 dkg kaszy bulgur
-1/2 l bulionu warzywnego
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-czosnek niedźwiedzi
-słodka papryka
-olej
-2 dkg masła
-bułka tarta

   W bulionie warzywnym przez 15 minut gotujemy kaszę bulgur.
Odcedzamy  i studzimy.

   Z pieczarek wyłamujemy korzonki.



Korzonki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Kapelusze obieramy ze skórki.


Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy cebulkę,
dodajemy pieczarki i podsmażamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
i odrobiną słodkiej papryki.
.

Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek.


Obrane ziemniaki ścieramy na tarce.
Odlewamy nadmiar wody.


Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem,
czosnkiem niedźwiedzim i  mieszamy.



Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą.

Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane.



Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną.


Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut.


Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika
i na wierzch każdej zapiekanki nakładamy odrobinę masła.

Ponownie wstawiamy do piekarnika.



Upieczone wyjmujemy z piekarnika
a po 2-3 minutach z foremek.


Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym i dowolną surówką.



Smacznego!
















10 komentarzy:

  1. Kochana super pomysł :-) z chęcią bym zjadła takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne porcje :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to jeszcze pieczarek nie jadłam. A w ogóle to trafiły Wam się chyba jakieś pieczarkowe olbrzymy :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają szałowo i bardzo apetycznie :D Takie giga pieczary robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to teraz wiem czy zająć moją teściową :P dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny fajny przepis na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł i jeszcze lepsze wykonanie!:)

    OdpowiedzUsuń